Folkbildning bildar folk
Du vet den där känslan som infinner sig när du gör något som känns riktigt meningsfullt tillsammans med andra. Det kan vara när du uttrycker dig genom att skapa musik eller konst. Eller vid ett samtal som berör på djupet, som förändrar hur du ser på dig själv och världen runt omkring. Att skapa förutsättningar för sådana möten är vad folkbildning handlar om. Och det är vad vi på Sensus sysslar med.
Känslan av mening
Många känner säkert igen den där känslan. Känslan av mening. Kanske är det just den känslan som får mig, dig och alla och envar att vilja ta nästa steg på vår egen väg. Att vilja lära oss något nytt, förstå något krångligt, dela tankar och idéer med andra, uppleva glädjen av att sjunga tillsammans i en kör eller kanske förändra världen en smula.
Hos oss på Sensus tar människor sina nästa steg runt om i hela landet, varje dag, året om. Det kan handla om att snabbt få möjlighet att lära sig svenska för en som nyss flytt från kriget i Ukraina, eller att du och ditt band får chansen att spela inför publik för första gången på någon av alla de livescener och festivaler Sensus är med och arrangerar. Det kan också vara att få dela tankar med andra med liknande erfarenheter av till exempel suicid eller psykisk ohälsa, eller inspireras av gästföreläsningen om återbruk och hållbar textil i studiecirkeln om vävning.
Listan kan bli lång. På sensus.se/berattelser kan du läsa många fler exempel på när Sensus olika verksamheter gjort skillnad. I det stora och i det lilla.
Hobby eller bildningsresa?
Kort sagt, det handlar om att få möjlighet att ta nästa steg på sin egen väg. Oavsett om vägen är rak och du är en som travar på med raska steg och med ett tydligt mål i sikte, eller om du är mer av typen som trevar dig fram, lite på måfå, på en väg som slingrar sig hit och dit i outgrundliga kringelikrokar. Kanske med en eller annan missad avfart på vägen.
Vill man (och det finns det somliga som vill) kan man välja att kalla allt detta för ”folks hobbyer”. Lite nedvärderande så där. Som att det vore något oväsentligt, mindre viktigt och vid sidan om det som samhället verkligen har nytta av. Eller så kan man, som vi, mena att alla dessa steg är exempel på människors vilja till lärande och utveckling. Att det i själva verket handlar om människors bildningsresor.
En fin sak med bildningsresor är att de är som vilka andra resor som helst – det är ofta svårt att på förhand säga vilka de viktiga lärdomarna blir eller vad som kommer att leda till nya insikter. Det sker ofta på vägen, i möten med andra. Precis så som det är inom folkbildningen. Att mötas och lära tillsammans. Att i dialog med andra dela tankar och reflektera över andras perspektiv. Ibland ger det upphov till konkreta och handfasta kunskaper om något nytt. Andra gånger är det samtalen över en kopp kaffe i pausen som blir det viktiga.
Eller som en person skriver på folkbildningformig.se, en sajt där vi samlar människors personliga upplevelser om att delta i folkbildning:
Jag har spelat i kassa band, hängt i replokaler när jag egentligen var för gammal och spelat in en förskräcklig demo. Och det gjorde mig så lycklig! Det gav mig ingenting ekonomiskt eller karriärmässigt men i stället vänner för livet och möjlighet att få utforska mig själv som människa.
Öppna dörrar och låga trösklar
Vägarna till bildning är ett stort ekosystem där de olika delarna kompletterar varandra. Alla delar behövs och de olika delarna förutsätter varandra. Där måste finnas plats för både djup och bredd, högt och lågt. I detta ekosystem står folkbildningen många gånger för vägen in. Med öppna dörrar och låga trösklar är det bara att kliva på och vara med. Alla är välkomna.
Den svenska demokratin bärs upp av människors engagemang, ett rikt föreningsliv och ett myllrande livskraftigt kulturliv, tillgängligt i hela landet. Ett klokt samhälle förstår vikten av att erbjuda människor möjligheter att delta. Inte bara en gång, utan igen och igen. Det är bra för människor. Det är bra för samhället. Och det är bra för att bygga en stark demokrati.
Året som gått
Här nedanför ser du ett urval av bildande resor som ägt rum på olika platser i landet inom Sensus verksamheter.