Folkbildningens betydelse

Folkbildning bildar folk

Du vet den där känslan som infinner sig när du gör något som känns riktigt meningsfullt tillsammans med andra. Det kan vara när du uttrycker dig genom att skapa musik eller konst. Eller vid ett samtal som berör på djupet, som förändrar hur du ser på dig själv och världen runt omkring. Att skapa förutsättningar för sådana möten är vad folkbildning handlar om. Och det är vad vi på Sensus sysslar med.

Känslan av mening

Många känner säkert igen den där känslan. Känslan av mening. Kanske är det just den känslan som får mig, dig och alla och envar att vilja ta nästa steg på vår egen väg. Att vilja lära oss något nytt, förstå något krångligt, dela tankar och idéer med andra, uppleva glädjen av att sjunga tillsammans i en kör eller kanske förändra världen en smula.

Hos oss på Sensus tar människor sina nästa steg runt om i hela landet, varje dag, året om. Det kan handla om att snabbt få möjlighet att lära sig svenska för en som nyss flytt från kriget i Ukraina, eller att du och ditt band får chansen att spela inför publik för första gången på någon av alla de livescener och festivaler Sensus är med och arrangerar. Det kan också vara att få dela tankar med andra med liknande erfarenheter av till exempel suicid eller psykisk ohälsa, eller inspireras av gästföreläsningen om återbruk och hållbar textil i studiecirkeln om vävning.

Listan kan bli lång. På sensus.se/berattelser kan du läsa många fler exempel på när Sensus olika verksamheter gjort skillnad. I det stora och i det lilla.

Hobby eller bildningsresa?

Kort sagt, det handlar om att få möjlighet att ta nästa steg på sin egen väg. Oavsett om vägen är rak och du är en som travar på med raska steg och med ett tydligt mål i sikte, eller om du är mer av typen som trevar dig fram, lite på måfå, på en väg som slingrar sig hit och dit i outgrundliga kringelikrokar. Kanske med en eller annan missad avfart på vägen.

Vill man (och det finns det somliga som vill) kan man välja att kalla allt detta för ”folks hobbyer”. Lite nedvärderande så där. Som att det vore något oväsentligt, mindre viktigt och vid sidan om det som samhället verkligen har nytta av. Eller så kan man, som vi, mena att alla dessa steg är exempel på människors vilja till lärande och utveckling. Att det i själva verket handlar om människors bildningsresor.

En fin sak med bildningsresor är att de är som vilka andra resor som helst – det är ofta svårt att på förhand säga vilka de viktiga lärdomarna blir eller vad som kommer att leda till nya insikter. Det sker ofta på vägen, i möten med andra. Precis så som det är inom folkbildningen. Att mötas och lära tillsammans. Att i dialog med andra dela tankar och reflektera över andras perspektiv. Ibland ger det upphov till konkreta och handfasta kunskaper om något nytt. Andra gånger är det samtalen över en kopp kaffe i pausen som blir det viktiga.

Eller som en person skriver på folkbildningformig.se, en sajt där vi samlar människors personliga upplevelser om att delta i folkbildning:

Jag har spelat i kassa band, hängt i replokaler när jag egentligen var för gammal och spelat in en förskräcklig demo. Och det gjorde mig så lycklig! Det gav mig ingenting ekonomiskt eller karriärmässigt men i stället vänner för livet och möjlighet att få utforska mig själv som människa.

Öppna dörrar och låga trösklar

Vägarna till bildning är ett stort ekosystem där de olika delarna kompletterar varandra. Alla delar behövs och de olika delarna förutsätter varandra. Där måste finnas plats för både djup och bredd, högt och lågt. I detta ekosystem står folkbildningen många gånger för vägen in. Med öppna dörrar och låga trösklar är det bara att kliva på och vara med. Alla är välkomna.

Den svenska demokratin bärs upp av människors engagemang, ett rikt föreningsliv och ett myllrande livskraftigt kulturliv, tillgängligt i hela landet. Ett klokt samhälle förstår vikten av att erbjuda människor möjligheter att delta. Inte bara en gång, utan igen och igen. Det är bra för människor. Det är bra för samhället. Och det är bra för att bygga en stark demokrati.

Året som gått

Här nedanför ser du ett urval av bildande resor som ägt rum på olika platser i landet inom Sensus verksamheter.

Norrbotten
Rättigheter och hållbarhet

Nicolas Lunabba – författarsamtal om barn och unga

Rättighetscentrum Norrbotten bjöd i november 2023 in Nicolas Lunabba till Norrbotten för en serie välbesökta författarsamtal, workshops med kommunanställda och samtal i skolor. Nicolas Lunabba är en stark röst i samhällsdebatten och lyfter frågor som är högaktuella – barn som mördas och barn som mördar – från ett perspektiv som sällan får plats i media. Han har arbetat med barn och unga i över 20 år genom organisationen Helamalmö.

Västernorrland
Kultur och hantverk

Sticka vantar – en del av det samiska kulturarvet

Kursen i vantstickning med samiska mönster var mer än bara en chans att utveckla en ny färdighet. Det var en inbjudan till att dyka djupt in i det rika samiska kulturarvet, att skapa något vackert och meningsfullt med sina egna händer som har en stark koppling till detta kulturarv. Erika Nordvall Falck, etnolog och författare med stora kunskaper inom samisk kultur, höll nyligen en kurs i vantstickning med samiska mönster.

Värmland
Existentiell hållbarhet

Med fokus på psykisk hälsa för unga

Under 2023 har Sensus Karlstad arrangerat två betydelsefulla heldagar med fokus på psykisk hälsa för unga, båda fyllda med viktiga samtal och diskussioner. Under dessa dagar har vi haft förmånen att välkomna olika föreläsare som har delat med sig av sin kunskap och erfarenhet inom områden som kan vara svåra att prata om. Ämnen som ätstörningar, självskadebeteende och skolfrånvaro har diskuterats, vilket har gett deltagarna möjlighet att förstå och reflektera över dessa frågor.

Västmanland
Musik och rättigheter

Musikskolan som boostar unga talanger i Västerås

Connexion Rap West, en musikskola i Västerås för ungdomar mellan 13 och 18 år, har blivit en vital mötesplats där unga talanger får utforska och utveckla sina musikaliska färdigheter inom rap och musikproduktion. Musikskolan startade efter en grundlig undersökning bland ungdomar i utsatta områden i Västerås där det identifierades ett behov av meningsfull sysselsättning och mötesplatser för gemensamma intressen.

Stockholm
Religion

Svensk islam eller islam i Sverige?

En novemberkväll samlades mer än 40 personer för att lyssna till Simon Sorgenfrei, professor i religionshistoria vid Södertörns högskola, som föreläste om islams och muslimers historia i Sverige. Simon Sorgenfrei tog oss med på en fascinerande resa genom tid och rum, där vi fick följa muslimska organisationers etablering i Sverige och landets transformation från ett relativt homogent samhälle till ett av Europas mest mångkulturella och mångreligiösa länder.

Östergötland
Musik och rättigheter

Sensus Music Meetup samlade musiklivet i Norrköping

I november blev Norrköping värdstad för det årliga Sensus Music Meetup, en samlingsplats för musiklivet i hela sin bredd. Det blev en dynamisk sammankomst för musikbranschen, med diskussioner om rättvisa och samverkan samt uppträdanden av lokala och nationella artister. Under dagtid fylldes programmet med panelsamtal och föreläsningar, medan kvällen bjöd på konserter med musik från Dorothy Mour, Psychedelic Witchcult, Säg mig, Agitator, och Televote.

Gotland
Kultur och kyrka

Visa din kyrka

Att guida i en kyrka är mer än att peka på vackra detaljer och berätta om historiska händelser. Det handlar om att väcka intresse, skapa förståelse och en känsla av samhörighet. Kursen Visa din kyrka behandlade bland annat hur kyrkguiderna kan göra kyrkan tillgänglig och välkomnande för alla. Under våren arrangerades denna guidekurs i samarbete med Visby stift. Kursen var en bildningsresa genom kyrkans historia, dess symboler och traditioner och den erbjöd även en fördjupad förståelse för hur kyrkguider kan göra kyrkan tillgänglig och inbjudande för alla besökare. Deltagarna fick nya verktyg för att guida i sina egna församlingskyrkor.

Halland
Demokrati

I Halmstad snackar man om samhället

Går det att snacka fram ett bättre samhälle? Oavsett vad man svarar på den frågan är det viktigt att vi pratar. Och hur vi pratar. Snacka om samhället syftar till att få fler svenskar engagerade i samhällsdebatten. Att få fler att hitta sin väg in i diskussionen om vilket samhälle vi vill ha. Deltagarna väljer själva ämnen och vi pratar respektfullt, med nyfikenhet, högt i tak och utan partipolitik om frågorna som vi tycker är viktigast. Hittills har man tagit upp ämnen som kulturen, flyktingpolitiken, skolan, demokratin, klimathotet och välfärden, för att ta några exempel. Tillsammans har deltagarna fått nya perspektiv och engagemang.

Kalmar
Digital inkludering

Sensus främjar äldres digitala inkludering i projektet "Bli mer digital"

Genom projektet "Bli mer digital" har Sensus med olika projektfinansiering sedan 2019 i Kronoberg och Kalmar län engagerat sig i att stödja äldre i att använda digital teknik för att bekämpa ofrivillig ensamhet och det digitala utanförskapet.

Skåne
Ny i Sverige

Digitala träffar gav ringar på vattnet

Som ny i Sverige finns det ofta ett stort behov av information och kunskapsutbyten. En grupp som startade med samtal om föräldraskap och det svenska samhället växte till både vänskap och ett större nätverk.

Folkbildningens betydelse

Folkbildning bildar folk

Du vet den där känslan som infinner sig när du gör något som känns riktigt meningsfullt tillsammans med andra. Det kan vara när du uttrycker dig genom att skapa musik eller konst. Eller vid ett samtal som berör på djupet, som förändrar hur du ser på dig själv och världen runt omkring. Att skapa förutsättningar för sådana möten är vad folkbildning handlar om. Och det är vad vi på Sensus sysslar med.

Känslan av mening

Många känner säkert igen den där känslan. Känslan av mening. Kanske är det just den känslan som får mig, dig och alla och envar att vilja ta nästa steg på vår egen väg. Att vilja lära oss något nytt, förstå något krångligt, dela tankar och idéer med andra, uppleva glädjen av att sjunga tillsammans i en kör eller kanske förändra världen en smula.

Hos oss på Sensus tar människor sina nästa steg runt om i hela landet, varje dag, året om. Det kan handla om att snabbt få möjlighet att lära sig svenska för en som nyss flytt från kriget i Ukraina, eller att du och ditt band får chansen att spela inför publik för första gången på någon av alla de livescener och festivaler Sensus är med och arrangerar. Det kan också vara att få dela tankar med andra med liknande erfarenheter av till exempel suicid eller psykisk ohälsa, eller inspireras av gästföreläsningen om återbruk och hållbar textil i studiecirkeln om vävning.

Listan kan bli lång. På sensus.se/berattelser kan du läsa många fler exempel på när Sensus olika verksamheter gjort skillnad. I det stora och i det lilla.

Hobby eller bildningsresa?

Kort sagt, det handlar om att få möjlighet att ta nästa steg på sin egen väg. Oavsett om vägen är rak och du är en som travar på med raska steg och med ett tydligt mål i sikte, eller om du är mer av typen som trevar dig fram, lite på måfå, på en väg som slingrar sig hit och dit i outgrundliga kringelikrokar. Kanske med en eller annan missad avfart på vägen.

Vill man (och det finns det somliga som vill) kan man välja att kalla allt detta för ”folks hobbyer”. Lite nedvärderande så där. Som att det vore något oväsentligt, mindre viktigt och vid sidan om det som samhället verkligen har nytta av. Eller så kan man, som vi, mena att alla dessa steg är exempel på människors vilja till lärande och utveckling. Att det i själva verket handlar om människors bildningsresor.

En fin sak med bildningsresor är att de är som vilka andra resor som helst – det är ofta svårt att på förhand säga vilka de viktiga lärdomarna blir eller vad som kommer att leda till nya insikter. Det sker ofta på vägen, i möten med andra. Precis så som det är inom folkbildningen. Att mötas och lära tillsammans. Att i dialog med andra dela tankar och reflektera över andras perspektiv. Ibland ger det upphov till konkreta och handfasta kunskaper om något nytt. Andra gånger är det samtalen över en kopp kaffe i pausen som blir det viktiga.

Eller som en person skriver på folkbildningformig.se, en sajt där vi samlar människors personliga upplevelser om att delta i folkbildning:

Jag har spelat i kassa band, hängt i replokaler när jag egentligen var för gammal och spelat in en förskräcklig demo. Och det gjorde mig så lycklig! Det gav mig ingenting ekonomiskt eller karriärmässigt men i stället vänner för livet och möjlighet att få utforska mig själv som människa.

Öppna dörrar och låga trösklar

Vägarna till bildning är ett stort ekosystem där de olika delarna kompletterar varandra. Alla delar behövs och de olika delarna förutsätter varandra. Där måste finnas plats för både djup och bredd, högt och lågt. I detta ekosystem står folkbildningen många gånger för vägen in. Med öppna dörrar och låga trösklar är det bara att kliva på och vara med. Alla är välkomna.

Den svenska demokratin bärs upp av människors engagemang, ett rikt föreningsliv och ett myllrande livskraftigt kulturliv, tillgängligt i hela landet. Ett klokt samhälle förstår vikten av att erbjuda människor möjligheter att delta. Inte bara en gång, utan igen och igen. Det är bra för människor. Det är bra för samhället. Och det är bra för att bygga en stark demokrati.

Folkbildningens betydelse

Förbättringar 2023

Här nedan kan du i korthet läsa om några av de kvalitetsförbättringar som gjorts under året.

Riskarbete

Vi har byggt upp ett systematiskt risk- och förbättringsarbete och prioriterat återkommande uppföljningar inom sju grupperingar. Utöver detta sker riskbedömningar fortlöpande i verksamheten när situationen så kräver.

Stärkt arbete med planering av studiecirklar

Under 2023 har vi utvecklat nya verktyg, mallar och arbetssätt för att höja kvaliteten i planeringen av studiecirklar. Under 2024 stärker vi arbetet med uppföljning och utvärdering.

Förstärkta interna arbetssätt

Sensus kvalitets- och etikgrupp har ytterligare tydliggjort och förstärkt beslutsprocessen så att vi går i takt inom Sensus.

Ökat ansvar för riksförbundet

Förbundsstyrelsen har det övergripande ansvaret för statsbidraget. Under 2023 har riksförbundets roll ytterligare förstärkts. Ett viktigt stöd i det arbetet är vårt gemensamma årshjul.

Gemensam operativ ledning

Förbundsrektor och regionchefer fortsätter träffas regelbundet för att diskutera Sensus utveckling och fatta beslut i frågor som är viktiga för verksamheten.

Förtroendevalda i fokus

I syfte att ytterligare stärka förtroendevaldas roll i Sensus bjöds samtliga in till en fysisk tvådagarskonferens.

Omställningsarbete inför nytt statsbidragssystem

1 januari 2025 införs ett nytt statsbidragssystem som förändrar fokus från kvantitet till kvalitet. Under hösten har ett gediget inledande förankringsarbete skett som involverat hela organisationen.

Visselblåsartjänsten

Vi har under året fått en visselblåsning och därmed en möjlighet att i skarpt läge se att våra rutiner fungerar.

Folkbildningens betydelse

Folkbildning bildar folk

Du vet den där känslan som infinner sig när du gör något som känns riktigt meningsfullt tillsammans med andra. Det kan vara när du uttrycker dig genom att skapa musik eller konst. Eller vid ett samtal som berör på djupet, som förändrar hur du ser på dig själv och världen runt omkring. Att skapa förutsättningar för sådana möten är vad folkbildning handlar om. Och det är vad vi på Sensus sysslar med.

Känslan av mening

Många känner säkert igen den där känslan. Känslan av mening. Kanske är det just den känslan som får mig, dig och alla och envar att vilja ta nästa steg på vår egen väg. Att vilja lära oss något nytt, förstå något krångligt, dela tankar och idéer med andra, uppleva glädjen av att sjunga tillsammans i en kör eller kanske förändra världen en smula.

Hos oss på Sensus tar människor sina nästa steg runt om i hela landet, varje dag, året om. Det kan handla om att snabbt få möjlighet att lära sig svenska för en som nyss flytt från kriget i Ukraina, eller att du och ditt band får chansen att spela inför publik för första gången på någon av alla de livescener och festivaler Sensus är med och arrangerar. Det kan också vara att få dela tankar med andra med liknande erfarenheter av till exempel suicid eller psykisk ohälsa, eller inspireras av gästföreläsningen om återbruk och hållbar textil i studiecirkeln om vävning.

Listan kan bli lång. På sensus.se/berattelser kan du läsa många fler exempel på när Sensus olika verksamheter gjort skillnad. I det stora och i det lilla.

Hobby eller bildningsresa?

Kort sagt, det handlar om att få möjlighet att ta nästa steg på sin egen väg. Oavsett om vägen är rak och du är en som travar på med raska steg och med ett tydligt mål i sikte, eller om du är mer av typen som trevar dig fram, lite på måfå, på en väg som slingrar sig hit och dit i outgrundliga kringelikrokar. Kanske med en eller annan missad avfart på vägen.

Vill man (och det finns det somliga som vill) kan man välja att kalla allt detta för ”folks hobbyer”. Lite nedvärderande så där. Som att det vore något oväsentligt, mindre viktigt och vid sidan om det som samhället verkligen har nytta av. Eller så kan man, som vi, mena att alla dessa steg är exempel på människors vilja till lärande och utveckling. Att det i själva verket handlar om människors bildningsresor.

En fin sak med bildningsresor är att de är som vilka andra resor som helst – det är ofta svårt att på förhand säga vilka de viktiga lärdomarna blir eller vad som kommer att leda till nya insikter. Det sker ofta på vägen, i möten med andra. Precis så som det är inom folkbildningen. Att mötas och lära tillsammans. Att i dialog med andra dela tankar och reflektera över andras perspektiv. Ibland ger det upphov till konkreta och handfasta kunskaper om något nytt. Andra gånger är det samtalen över en kopp kaffe i pausen som blir det viktiga.

Eller som en person skriver på folkbildningformig.se, en sajt där vi samlar människors personliga upplevelser om att delta i folkbildning:

Jag har spelat i kassa band, hängt i replokaler när jag egentligen var för gammal och spelat in en förskräcklig demo. Och det gjorde mig så lycklig! Det gav mig ingenting ekonomiskt eller karriärmässigt men i stället vänner för livet och möjlighet att få utforska mig själv som människa.

Öppna dörrar och låga trösklar

Vägarna till bildning är ett stort ekosystem där de olika delarna kompletterar varandra. Alla delar behövs och de olika delarna förutsätter varandra. Där måste finnas plats för både djup och bredd, högt och lågt. I detta ekosystem står folkbildningen många gånger för vägen in. Med öppna dörrar och låga trösklar är det bara att kliva på och vara med. Alla är välkomna.

Den svenska demokratin bärs upp av människors engagemang, ett rikt föreningsliv och ett myllrande livskraftigt kulturliv, tillgängligt i hela landet. Ett klokt samhälle förstår vikten av att erbjuda människor möjligheter att delta. Inte bara en gång, utan igen och igen. Det är bra för människor. Det är bra för samhället. Och det är bra för att bygga en stark demokrati.

Året som gått

Här nedanför ser du ett urval av bildande resor som ägt rum på olika platser i landet inom Sensus verksamheter.