Förord

Hopp om framtiden under en prövande tid för folkbildningen

Ytterligare ett år präglat av ett allvarligt världsläge, men också av ett prövat svenskt samhälle. Hur svarar vi an mot undersökningarna, om att tilliten i samhället minskar, både till institutioner och människor emellan?

Det kan låta självklart, men vi tror att folkbildning, mötesplatser och demokratiträning är viktigare än någonsin. Med väl beprövad metodik och pedagogik kan olikheterna bli en nödvändig tillgång och ge näring till bildning, fördjupning, gemenskap – och samtidigt stärkt egenmakt.

Förbundsstämman i maj har genom beslut om ny huvudsaklig inriktning gett Sensus som helhet ett tydligt uppdrag att stärka demokratiarbetet – inte bara på valdagen utan framförallt i vardagen. I strategidokumentet lyfts också två nya begrepp fram.

Mellanrumsaktör. Vi vill bidra till relationer och samarbeten mellan olika typer av aktörer i samhället. Hur kan vi samverka när det gäller att motverka den ökande polariseringen och oförsonligheten? Mötet mellan olika perspektiv är ett sätt att värna om det gemensamma, om demokratin och en plats för hopp, tillit och livsmod.

Existentiell hållbarhet är en slags fjärde dimension av hållbarhet, eller en integrerad del av de övriga dimensionerna. Varje människa är en rättighetsbärare och ska mötas som sådan utifrån alla mänskliga behov, även de existentiella och andliga.

Sensus verksamhetsår har också präglats av två andra stora förändringar.

Omställning och anpassning. Året har inneburit ett intensivt och brett omställningsarbete utifrån nya principer för statsbidraget. Vi tar oss an det arbetet med ledstjärnan att "bli ett bättre studieförbund för dem vi är till för". Ett konstruktivt och positivt arbete pågår och väldigt många bidrar. Den 1 januari 2025 går vi in i ett nytt verksamhetsåtagande som både ger oss riktning och mening. I september aviserade regeringen stora sänkningar av vårt statsbidrag. Det innebär nya förutsättningar då sänkningarna motsvarar nära 30 procent fullt genomfört. I skrivande stund pågår ett anpassningsarbete utifrån detta i alla delar av organisationen.

Slutligen. Organisationen tar sig an utmaningarna vägledda av förbundsstämmans beslut om riktning och det arbete som pågår med verksamhetsåtagande. Mitt i en ganska prövande tid har vi hopp för framtiden. Jag brukar ofta säga att det är i vardagen som det viktiga sker, och att det är där miraklen uppstår. I det lilla, emellanåt i det stora. Studiecirkeln är fortfarande en helt genial form för lärande, att odla nyfikenhet och finna gemenskap. I denna årsrapport har vi strävat efter att illustrera hur vardagen, föreningslivet och folkbildningen gemensamt utgör en viktig grundpelare i samhället. Där människors möten och lärande står i centrum. Låt oss gemensamt fortsätta att utveckla och värna om de viktiga platserna och sammanhangen där vi odlar samtal, hopp, tillit och livsmod.

Tillsammans har vi ett viktigt uppdrag att göra skillnad.

Fredrik Hedlund

Förbundsrektor