2
0
2
4

Sensus studieförbund

Västra Sverige

Sensus studieförbund

RIKSFÖRBUNDET

LOREM

LOREM

LOREM

Förord

Vi ska arbeta för en existentiell hållbarhet

Vi behöver odla vår förmåga att relatera till en komplex tillvaro. Till det som inte så lätt låter sig förstås, men som vi ändå måste handskas med. Det gör vi genom långsiktiga och lyhörda relationer och samarbeten tillsammans med det som medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare vill utveckla.  

Ann-Marie Ericson

Ordförande

Marie Langaard

Regionchef

[Test-funktion]Läs hela förordet
Porträttbild av ordförande Ann-Marie Ericson och regionchef Marie Langaard.
Porträttbild av ordförande Ann-Marie Ericson och regionchef Marie Langaard.

Förord

Vi ska arbeta för en existentiell hållbarhet

Hur summerar en 2024?

Det går inte. Omvälvande. Stundtals väldigt slitigt. Som att fara runt i en torktumlare. Mycket känslor. Ovisshet (kanske det värsta). Att inte kunna dela information till alla vid samma tillfällen. Att bära på svåra samtal och avsked. Men också värme, mycket skratt, goda samtal, klokskap, försiktig tro på att vi trots stukning kan hitta en väg framåt tillsammans. Mer tydligt vart vi ska när vi har ett gemensamt verksamhetsåtagande. Och även en iver i att jobba för ett Sensus.

Året inleddes med kraftiga driftsinskränkningar till följd av minskat statsbidrag. Effekten blev uppsägning av personal på grund av arbetsbrist och nedläggning av två kontor. Det har präglat året starkt.  

Därför var det svårt att riktigt vara stolt och glädjas över att vi tillsammans i organisationen tog fram ett riktigt bra verksamhetsåtagande för 2025–2027. Ett åtagande med bred förankring hos personal, förtroendevalda, medlemsorganisationer och partners. Ett åtagande som är godkänt av Folkbildningsrådet och som de gett uttryck för ”behövs i studieförbundsfamiljen”.

Vår profil handlar om att vi ska arbeta för en existentiell hållbarhet. Vi behöver odla vår förmåga att relatera till en komplex tillvaro. Till det som inte så lätt låter sig förstås, men som vi ändå måste handskas med. Det gör vi genom långsiktiga och lyhörda relationer och samarbeten tillsammans med det som medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare vill utveckla.  

Och för att dessa bildningsprocesser ska få optimala förutsättningar arbetar vi med grupperna utifrån en mångfald lärmiljöer och lärprocesser. För att alla ska ha möjlighet att delta behöver vi också arbeta för normmedvetenhet och inkludering.

Sensus har ett brett spektrum av medlemsorganisationer, samarbetsparter och deltagare med olika ingångar i och perspektiv på̊ Sensus profilområden. De olika perspektiven har ett värde i sig. Genom Sensus nära relation till en mångfald aktörer kan vi genom dialog och möten överbrygga mellanrum, klyftor och avstånd som uppstått mellan olika delar av samhället.

Tack till alla som varit engagerade i västra Sverige under 2024 och bidragit på olika sätt till enskilda bildningsresor där vi bildat hela människan, ofta i det omätbara eller ovissa. Och du vet aldrig när du behöver den – den omätbara och ibland ovissa bildningen, eller som f.d. utbildningsminister Bengt Göransson sa:

Det finns inget så nyttigt som onyttig kunskap.

Ann-Marie Ericson

Ordförande

Marie Langaard

Regionchef

Om Sensus

Det här är Sensus

Vi på Sensus studieförbund är stolta över vår förankring i några av Sveriges viktigaste folkrörelser. Tillsammans med organisationer så som Svenska kyrkan, Scouterna och KFUM samt med olika aktörer i kör- och musiklivet arbetar vi för en bred folkbildande rörelse. Samtidigt arbetar Sensus i ömsesidig dialog med att främja utvecklingen av initiativ och rörelser inom bredden av civilsamhälle och kulturliv.

Sensus erbjuder en mångfald av lärmiljöer och lärprocesser som berör olika teman om människors relation till sig själva, varandra och den natur vi alla är en del av. Det kan handla om att skapa, arrangera eller uppleva kultur för att, bortom det begreppsliga och mätbara, fånga uttryck för den värld vi lever i och människans väsen. Det kan handla om att tillsammans med andra reflektera över livsfrågor som ett sätt att öka förståelsen för olika sätt att tänka, tro och leva. Det kan handla om folkbildande friluftslivsverksamhet som ett praktiknära sätt att närma sig frågan om människans relation till naturen.

Genom vår verksamhet vill vi lyfta perspektivet existentiell hållbarhet. Många av dagens samhällsutmaningar – såsom klimathot, gängvåld, ensamhet och en minskande tilltro till demokratin – är i grunden existentiella. Sensus vill verka för en folkbildning som handlar om att odla förmågan att relatera till en komplex tillvaro – det som inte så lätt låter sig förstås men som vi ändå måste handskas med.

Gruppers bildningsprocesser

Vår syn på lärande utgår från var och ens erfarenheter och lust att lära. Grupperna i verksamheten formar tillsammans sina mål och arbetssätt och lär tillsammans genom att göra och reflektera. Sensus uppgift är att stödja dessa grupprocesser. Vilja mötas är dokumentet som beskriver vårt pedagogiska förhållningssätt.

Ledarskap i grupprocesser

Alla i en grupp är deltagare och det är i gruppen som ledarskapet formas. Ledarskap i en grupp handlar om att föra processen framåt, skapa förutsättningar för lärande, utveckling och gemenskap. I ledarskapet ingår att både leda sig själv och att leda andra. Sensus har idag ca 8000 aktiva ledare som grundutbildats i vår folkbildningspedagogik.

Identitet

Sensus identitet beskriver vilka vi är, vilka vi vill vara och vad vi vill åstadkomma. Här framträder den människosyn och bildningssyn som är bärande för oss. Sensus identitet beslutas av Sensus förbundsstämma och är vårt viktigaste styrdokument.

Kvalitet

Sensus ska i linje med vår identitet skapa värde för medlemsorganisationer, samverkansparter, deltagare och samhället i stort. Samtidigt ska vi efterleva de krav och intentioner som finansiärer och andra intressenter har på oss. Vi bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete för att leva upp till olika intressenters behov, krav och förväntningar.

Verksamheten

Berättelser från verksamheten

Här hittar du ett urval av berättelser från all den verksamhet Sensus studieförbund är med och möjliggör.

Överbrygga mellanrum

Scoutläger bjöd på mobil musikstudio

Överbrygga mellanrum

Scoutläger bjöd på mobil musikstudio

Läs berättelse
Överbrygga mellanrum

Scoutläger bjöd på mobil musikstudio

Överbrygga mellanrum

Scoutläger bjöd på mobil musikstudio

Existentiell hållbarhet

En unik hemmafest om vår tids kollektiva hemlängtan

Existentiell hållbarhet

En unik hemmafest om vår tids kollektiva hemlängtan

Överbrygga mellanrum

Scoutläger bjöd på mobil musikstudio

Överbrygga mellanrum

Scoutläger bjöd på mobil musikstudio

Mångfald av lärmiljöer och lärprocesser

Filmpremiär på höstens Filmkollo Senior

Mångfald av lärmiljöer och lärprocesser

Filmpremiär på höstens Filmkollo Senior

Omställningsarbete

Sensus i rörelse mot framtiden – verksamhets­åtagandet 2025-2027

Sensus studieförbunds resa mot första verksamhetsåtagandet har varit både omfattande och mycket lärorik. Inte minst har den stöttat organisationens alla delar i en gemensam riktning för de kommande åren.

Läs artikel

STATISTIK

Verksamheten i siffror

Vi samverkar

89

%

Andel av verksamheten som genomförs i samarbete med våra samarbetsparter

Vi finns (nästan) överallt

Vi finns i alla kommuner

89

%

Andel kommuner vi har verksamhet i

Cirklar och arrangemang

53
%
Andel cirkelverksamhet
47
%
Andel kulturarrangemang

5 644

Genomförda folkbildnings­aktiviteter
 (arrangemang)

22 633

Unika deltagare i vår cirkelverksamhet

Heading

%

Andel av vår folkbildningsverksamhet som genomförts helt eller delvis på distans.

790

SAMVERKANS­PARTER

Antalet grupper och föreningar vi samverkat med under året!

RÖRELSER

Våra största rörelser

civilsamhället

454

Föreningar

Sensus samverkar med bredden av civlisamhället
musiklivet

155

Band och artister

Totalt antal band och artister vi på olika sätt stöttat under året
Kyrka

146

Stift, pastorat och församlingar

Vi har haft ett starkt samarbete med Svenska kyrkan
FRILUFTSLIV

52

Scoutkårer

Alltid redo! Samverkan med Scouterna har vuxit sig ännu starkare
körsång

283

Enskilda körer

Stort stöd till körlivet med många engagerade körer i Sensus folkbildningsverksamhet

146

Stift, pastorat och församlingar

Totalt antal grupper och föreningar vi under året samverkat med!

31

nationella medlemsorganisationer

Utöver våra nationella medlemsorganisationer har vi i region Västra Sverige också regionala medlemsorganisationer och samarbetsparter.
Utöver våra nationella medlemsorganisationer har vi också tusentals regionala medlemsorganisationer och samarbetsparter.

15

arrangemang per dag

Det genomfördes 5 644 arrangemang under 2024 av eller tillsammans med oss. I snitt blir det 15 arrangemang per dag – året runt!

718

deltagare per dag

Totalt engagerade vår verksamhet 261 913 deltagare under 2024. Fördelar vi det jämt över året blir det 718 deltagare per dag.

2 642

kulturprogram

Antal kulturprogram i Sensus 2024. Det kan exempelvis vara konserter, föreläsningar, konstutställningar eller livesända evenemang.

Åldersfördelning, alla som detagit i våra verksamheter

I den verksamhet vi är med och anordnar finns människor från de allra yngsta åldrarna till de som är de mest årsrika.

< 14 år
14–24 år
25–65 år
> 65 år
22
%
15
%
41
%
21
%
0 %
10 %
20 %
30 %
40 %
50 %
Andel deltagare 2024 i studiecirklar och annan folkbildning fördelade efter åldersgrupp.

100% människor

Bland Sensus deltagare finns kvinnor, unga, ickebinära, landsortsbor, äldre, män, stadsbor... 100% människor.

Isabelle

och

Britta

Vår yngsta och äldsta cirkelledare. Totalt hade vi över 1 943 ledare verksamma i landet under 2024.
Vår yngsta och äldsta cirkelledare. Totalt hade vi över 1 943 ledare verksamma i regionen under 2024.
En graf som visar fördelning av ålder för Sensus-ledare
Isabelle
,
16
ÅR
Britta
,
92
ÅR
En graf som visar fördelning av ålder för Sensus-ledare
16
år
20 år
40 år
60 år
80 år
92
år

Innovationsarbete

Sensus innoverar: AI, hållbarhet och effektiviseringar

Sensus är involverade i tre större innovationsprojekt som beviljats under året – för att innovera kring AI, hållbarhet och administrativa effektivisieringar.

Läs artikel

Västra Sverige

Fakta om Sensus Västra Sverige

Sensus Västra Sverige bedriver folkbildningsverksamhet i kommunerna i Hallands, Värmlands och Västra Götalands län. Tillsammans med föreningar och organisationer vi samarbetar med skapar vi mötesplatser för lärande och utveckling runt om i regionen.

Kartbild som visar aktuell årsrapports organisationsdel utmärkt.

Ledning

Styrelse

• Ann-Marie Ericson, ordförande
• Cecilia Halldner, vice ordförande
• Gunnar Henning
• Ingrid Kåwe
• Brith Holm
• Torgny Lindén
• Gunilla Nordin
• Ronja Morales Nilsson (tom 24/05/30)
• Stefan Granlund (tom 24/05/30)
• Jan Månsson
• Olle Philipsson
• Sylvia Hansson, personalrepresentant
• Magnus Högdahl, personalrepresentant

Regionchef

• Marie Langaard

Kontor och verksamhetslokaler

Bengtsfors, Borås, Göteborg, Halmstad, Karlstad, Skövde och Uddevalla.

Musikhus

• Gårda Musikhus, Göteborg
• Musikhuset i Skövde
• Musikhuset i Halmstad
• Kämpegatan, Göteborg
• Musikhuset Garaget, Uddevalla

38

antal medarbetare i regionen
antal medarbetare på riksförbundet

12

antal KONTOR och verksamhetslokaler

63

/

71

Antal kommuner vi har verksamhet i

Samarbeten

Våra medlems­organisationer

Sensus studieförbund har både nationella och regionala medlemsorganisationer. Utöver dessa har vi många andra samarbetsparter.

Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp

KVALITET

Så här arbetar Sensus med kvalitet

Ett systematiskt och strukturerat kvalitetsarbete är viktigt för att vi ska vara säkra på att vi gör rätt saker på rätt sätt, men också för att ge oss möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet och våra rutiner.