Fotokonstutställning ger röst åt sorgen
I ett unikt samarbete har Sensus Östra Götaland och Spes i Norrköping skapat en fotokonstutställning som utforskar sorgeprocesser och existentiell hälsa. Genom att kombinera folkbildningens metoder med konstens uttrycksfullhet har projektet gett efterlevande efter suicid en plattform för att gestalta och dela sina erfarenheter, vilket har resulterat i en kraftfull och känslosam utställning.
Existentiell hälsa är nära förbundet med Sensus identitet där det framgår att vi bland annat arbetar med relationer, kultur och livsfrågor. Riksförbundet Spes är en av Sensus medlemsorganisationer som arbetar med suicidprevention och efterlevandesstöd.
Tillsammans har vi nu med folkbildningens metoder skapat en fotokonstutställning vi är oerhört stolta över!
Efter att under många år arbetat med suicidpreventiva dagen upptäckte Björn Andersson, ordförande för Spes Norrköping, att det fanns ytterligare en dag att uppmärksamma; International Survivors of Suicide Loss Day.
– Det som hände i mig var, WOW, vi har en egen dag! En specifik dag för oss som blev kvar och är efterlevare. Detta vill vi uppmärksamma lokalt där vi är, berättar Björn.
Med hjälp av Sensus kontaktperson engagerades två lokala kvinnliga konstnärer som cirkelledare, Louise Sixtensson från Zenit Art och Sahar Burhan från Galleri Kameleont. Uppdraget var dels att i studiecirkelform skapa ett fotomaterial där deltagare från Spes gestaltade bra och dåliga dagar för att skapa lärande kring sorgeprocesser, och dels att lära mer kring hur man kan presentera bilder i en utställning för att förmedla kunskap om den stora grupp människor som lever kvar efter en nära anhörigs suicid. Vernissage planerades och genomfördes den 18 november på Grand Hotell i Norrköping i samband med en nationell utvecklingshelg där Spes medlemmar från hela landet deltog och dit även allmänheten bjöds in.
Verksamheten har pågått hela året och processen har varit utmanande och givande för alla.
– Våra träffar ute i naturen har varit helt otroliga. Att bli fotade av fantastiska Louise som gjorde oss trygga i uppgiften. Och slutresultatet var så enormt vackert och känslosamt, säger Helen Ferin, en av deltagarna.
Att få sätta ord på sin sorg. Att få se alla andras känslor i bild och i skrift. Att få se övriga deltagares kära betydde massor för mig. Att se dem första gången efter att bara hört om dem knockade mig totalt. Sen vernissagen, herregud så mycket känslostormar. Den här tiden har varit otroligt betydande för mig i mitt sorgearbete. Jag är så tacksam att jag fick vara en del av detta projekt.
– Vi är så tacksamma över att ha fått vara en del i detta fantastiska projekt. Med en blandning av sorg, vemod, glädje, kärlek och ren uppsluppenhet stärktes banden och sammanhållningen i gruppen. Ett klockrent projekt, säger deltagarna Ulla och Ulf Lasson.
Cirkelledarna Louise Sixtensson och Sahar Burhan delar också med sig av sina tankar efter projektet.
– Vilken underbar, känslosam och fullständigt magisk eftermiddag och kväll. En underbar tillställning och jag känner mig helt överväldigad och så tacksam att jag fick medverka i detta projekt och lärande, säger Louise.
– Jag är väldigt tacksam över att ha fått träffa och jobba med Spes-gruppen. Efter mycket arbete blev vernissagen en succé där många besökare bidrog till en fin atmosfär och många grät, jag också. Detta har varit ett fantastiskt samarbete, avslutar Sahar Burhan.
Till 2024 planerar Sensus och Spes Norrköping att arbeta vidare genom nya studiecirklar för att till nästa års International Survivors of Suicide Loss Day med hjälp av ytterligare idéer och samarbeten skapa fler versioner av ett pågående processkonstverk som syftar till att vi lär mer om sorg och förlust och existentiell hälsa.
Sensus Östra Götaland 2023
Fler berättelser
Här kan du gå vidare till att läsa fler berättelser från vår verksamhet.