2
0
2
4

Sensus studieförbund

Svealand

Sensus studieförbund

RIKSFÖRBUNDET

LOREM

LOREM

LOREM

Förord

Vi är rustade för de kommande åren

När vi blickar tillbaka på år 2024 kan vi konstatera att det åter har varit ett händelserikt år för Sensus Svealand. Vi har bedrivit verksamhet som varit omfattande och betydelsefull men som också ställts inför stora utmaningar. Utmaningar som vi tillsammans har tagit oss an med beslutsamhet, engagemang och kreativitet.

Mona Söderström

Ordförande

Bodil Larsson Frånlund

Regionchef

[Test-funktion]Läs hela förordet

Förord

Vi är rustade för de kommande åren

När vi blickar tillbaka på år 2024 kan vi konstatera att det åter har varit ett händelserikt år för Sensus Svealand. Vi har bedrivit verksamhet som varit omfattande och betydelsefull men som också ställts inför stora utmaningar, både ekonomiska och personella. Utmaningar som vi tillsammans har tagit oss an med beslutsamhet, engagemang och kreativitet.

Folkbildningen spelar fortsatt en avgörande roll på många sätt, inte minst i att främja folkhälsan.

Våra studiecirklar, som bokcirklar, körsång, bandverksamhet, hantverk, teater, scouting och olika samtalscirklar, bidrar inte bara till personlig utveckling och nya kunskaper utan skapar också en känsla av sammanhang. De möjliggör även nya vänskaper. Just detta har visat sig vara mycket viktigt för att stödja individers känsla av välbefinnande och förutsättningar för en god hälsa.

Under året har vi gjort en särskild satsning på att utbilda medarbetare i “Första hjälpen till psykisk hälsa” samt erbjudit utbildningar och samtalscirklar inom ramen för psykisk hälsa. Det har gjorts i samarbete med partners som SPES (suicidprevention och efterlevandestöd), Tim Bergling Foundation, Rädda Barnen, Svenska kyrkan, Sveriges konstföreningar och KFUM. Dessa insatser har varit viktiga steg i vårt arbete för att öka medvetenheten och kunskapen om psykisk hälsa och social hållbarhet. I varje organisation, förening eller annan grupp finns behov av att öka den kunskapen. Vi erbjuder metoder och sammanhang.

Internt i organisationen har vi arbetat intensivt med att ta fram ett gemensamt verksamhetsåtagande för hela Sensus för åren 2025-2027. Det har varit en spännande och lärorik process för både förtroendevalda och medarbetare, och med detta åtagande i hamn känner vi oss rustade för de kommande åren med fortsatta utmaningar med minskade statsbidrag.

Vi ser fram emot att fortsätta vårt viktiga arbete och att tillsammans med våra deltagare, medlemsorganisationer och samarbetsparter bidra till ett samhälle där folkbildningen är en stark och positiv kraft.  

Tack för allt ert engagemang och stöd under året som gått! Stort tack också till alla våra ideella ledare, ert arbete är ovärderligt! Sist men inte minst vill vi rikta ett varmt tack till alla medarbetare och förtroendevalda som gjort och fortsätter att göra ett viktigt och bra jobb!

Mona Söderström

Ordförande

Bodil Larsson Frånlund

Regionchef

Om Sensus

Det här är Sensus

Vi på Sensus studieförbund är stolta över vår förankring i några av Sveriges viktigaste folkrörelser. Tillsammans med organisationer så som Svenska kyrkan, Scouterna och KFUM samt med olika aktörer i kör- och musiklivet arbetar vi för en bred folkbildande rörelse. Samtidigt arbetar Sensus i ömsesidig dialog med att främja utvecklingen av initiativ och rörelser inom bredden av civilsamhälle och kulturliv.

Sensus erbjuder en mångfald av lärmiljöer och lärprocesser som berör olika teman om människors relation till sig själva, varandra och den natur vi alla är en del av. Det kan handla om att skapa, arrangera eller uppleva kultur för att, bortom det begreppsliga och mätbara, fånga uttryck för den värld vi lever i och människans väsen. Det kan handla om att tillsammans med andra reflektera över livsfrågor som ett sätt att öka förståelsen för olika sätt att tänka, tro och leva. Det kan handla om folkbildande friluftslivsverksamhet som ett praktiknära sätt att närma sig frågan om människans relation till naturen.

Genom vår verksamhet vill vi lyfta perspektivet existentiell hållbarhet. Många av dagens samhällsutmaningar – såsom klimathot, gängvåld, ensamhet och en minskande tilltro till demokratin – är i grunden existentiella. Sensus vill verka för en folkbildning som handlar om att odla förmågan att relatera till en komplex tillvaro – det som inte så lätt låter sig förstås men som vi ändå måste handskas med.

Gruppers bildningsprocesser

Vår syn på lärande utgår från var och ens erfarenheter och lust att lära. Grupperna i verksamheten formar tillsammans sina mål och arbetssätt och lär tillsammans genom att göra och reflektera. Sensus uppgift är att stödja dessa grupprocesser. Vilja mötas är dokumentet som beskriver vårt pedagogiska förhållningssätt.

Ledarskap i grupprocesser

Alla i en grupp är deltagare och det är i gruppen som ledarskapet formas. Ledarskap i en grupp handlar om att föra processen framåt, skapa förutsättningar för lärande, utveckling och gemenskap. I ledarskapet ingår att både leda sig själv och att leda andra. Sensus har idag ca 8000 aktiva ledare som grundutbildats i vår folkbildningspedagogik.

Identitet

Sensus identitet beskriver vilka vi är, vilka vi vill vara och vad vi vill åstadkomma. Här framträder den människosyn och bildningssyn som är bärande för oss. Sensus identitet beslutas av Sensus förbundsstämma och är vårt viktigaste styrdokument.

Kvalitet

Sensus ska i linje med vår identitet skapa värde för medlemsorganisationer, samverkansparter, deltagare och samhället i stort. Samtidigt ska vi efterleva de krav och intentioner som finansiärer och andra intressenter har på oss. Vi bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete för att leva upp till olika intressenters behov, krav och förväntningar.

Verksamheten

Berättelser från verksamheten

Här hittar du ett urval av berättelser från all den verksamhet Sensus studieförbund är med och möjliggör.

Existentiell hållbarhet

IT-säkerhet för alla? Äldre drabbas allt mer av telefonbedrägerier

Existentiell hållbarhet

IT-säkerhet för alla? Äldre drabbas allt mer av telefonbedrägerier

Läs berättelse
Existentiell hållbarhet

IT-säkerhet för alla? Äldre drabbas allt mer av telefonbedrägerier

Existentiell hållbarhet

IT-säkerhet för alla? Äldre drabbas allt mer av telefonbedrägerier

Existentiell hållbarhet

IT-säkerhet för alla? Äldre drabbas allt mer av telefonbedrägerier

Existentiell hållbarhet

IT-säkerhet för alla? Äldre drabbas allt mer av telefonbedrägerier

Mångfald av lärmiljöer och lärprocesser

Onsdagsgruppen och deras konstnärliga resa

Mångfald av lärmiljöer och lärprocesser

Onsdagsgruppen och deras konstnärliga resa

Kör- och musikliv

100-års jubileum för Strängnäs Kyrkosångsförbund

Kör- och musikliv

100-års jubileum för Strängnäs Kyrkosångsförbund

Omställningsarbete

Sensus i rörelse mot framtiden – verksamhets­åtagandet 2025-2027

Sensus studieförbunds resa mot första verksamhetsåtagandet har varit både omfattande och mycket lärorik. Inte minst har den stöttat organisationens alla delar i en gemensam riktning för de kommande åren.

Läs artikel

STATISTIK

Verksamheten i siffror

Vi samverkar

74

%

Andel av verksamheten som genomförs i samarbete med våra samarbetsparter

Vi finns (nästan) överallt

Vi finns i alla kommuner

74

%

Andel kommuner vi har verksamhet i

Cirklar och arrangemang

61
%
Andel cirkelverksamhet
39
%
Andel kulturarrangemang

4 725

Genomförda folkbildnings­aktiviteter
 (arrangemang)

16 209

Unika deltagare i vår cirkelverksamhet

Heading

%

Andel av vår folkbildningsverksamhet som genomförts helt eller delvis på distans.

587

SAMVERKANS­PARTER

Antalet grupper och föreningar vi samverkat med under året!

RÖRELSER

Våra största rörelser

civilsamhället

240

Föreningar

Sensus samverkar med bredden av civlisamhället
musiklivet

260

Band och artister

Totalt antal band och artister vi på olika sätt stöttat under året
Kyrka

123

Stift, pastorat och församlingar

Vi har haft ett starkt samarbete med Svenska kyrkan
FRILUFTSLIV

23

Scoutkårer

Alltid redo! Samverkan med Scouterna har vuxit sig ännu starkare
körsång

290

Enskilda körer

Stort stöd till körlivet med många engagerade körer i Sensus folkbildningsverksamhet

123

Stift, pastorat och församlingar

Totalt antal grupper och föreningar vi under året samverkat med!

31

nationella medlemsorganisationer

Utöver våra nationella medlemsorganisationer har vi i region Svealand också regionala medlemsorganisationer och samarbetsparter.
Utöver våra nationella medlemsorganisationer har vi också tusentals regionala medlemsorganisationer och samarbetsparter.

13

arrangemang per dag

Det genomfördes 4 725 arrangemang under 2024 av eller tillsammans med oss. I snitt blir det 13 arrangemang per dag – året runt!

479

deltagare per dag

Totalt engagerade vår verksamhet 174 940 deltagare under 2024. Fördelar vi det jämt över året blir det 479 deltagare per dag.

1 859

kulturprogram

Antal kulturprogram i Sensus 2024. Det kan exempelvis vara konserter, föreläsningar, konstutställningar eller livesända evenemang.

Åldersfördelning, alla som detagit i våra verksamheter

I den verksamhet vi är med och anordnar finns människor från de allra yngsta åldrarna till de som är de mest årsrika.

< 14 år
14–24 år
25–65 år
> 65 år
23
%
14
%
40
%
23
%
0 %
10 %
20 %
30 %
40 %
50 %
Andel deltagare 2024 i studiecirklar och annan folkbildning fördelade efter åldersgrupp.

100% människor

Bland Sensus deltagare finns kvinnor, unga, ickebinära, landsortsbor, äldre, män, stadsbor... 100% människor.

Klara

och

Martin

Vår yngsta och äldsta cirkelledare. Totalt hade vi över 1 676 ledare verksamma i landet under 2024.
Vår yngsta och äldsta cirkelledare. Totalt hade vi över 1 676 ledare verksamma i regionen under 2024.
En graf som visar fördelning av ålder för Sensus-ledare
Klara
,
14
ÅR
Martin
,
94
ÅR
En graf som visar fördelning av ålder för Sensus-ledare
14
år
20 år
40 år
60 år
80 år
94
år

Innovationsarbete

Sensus innoverar: AI, hållbarhet och effektiviseringar

Sensus är involverade i tre större innovationsprojekt som beviljats under året – för att innovera kring AI, hållbarhet och administrativa effektivisieringar.

Läs artikel

Svealand

Sensus Svealand

Sensus Svealand bedriver folkbildningsverksamhet i kommunerna i Gävleborgs, Dalarnas, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands och Örebro län.

Kartbild som visar aktuell årsrapports organisationsdel utmärkt.

Ledning

Styrelse

• Mona Söderström, ordförande
• Martin Andersson
• Nina Carlsson Garlöv
• Alar Kuutmann
• Jimmy Nilsson
• Pernilla Parenmalm
• Lena Ryö
• Michael Bergen
• Inger Knecht
• Andreas Axinge
• Fredrik Häll
• Kekke Waltersson

Regionchef

• Bodil Larsson Frånlund

Kontor och verksamhetslokaler

Regionen har kontor i Eskilstuna, Falun, Uppsala, Västerås och Örebro.

Musikhus

• Balsta Musikslott, Eskilstuna
• Inferno, Katrineholm
• Tegelbruket, Örebro
• Timmervägens musikhus, Falun
• Parkhuset, Västerås
• Musikhuset Lagerkvistgatan, Eskilstuna

38

antal medarbetare i regionen
antal medarbetare på riksförbundet

13

antal KONTOR och verksamhetslokaler

58

/

64

Antal kommuner vi har verksamhet i

Samarbeten

Våra medlems­organisationer

Sensus studieförbund har både nationella och regionala medlemsorganisationer. Utöver dessa har vi många andra samarbetsparter.

Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp

KVALITET

Så här arbetar Sensus med kvalitet

Ett systematiskt och strukturerat kvalitetsarbete är viktigt för att vi ska vara säkra på att vi gör rätt saker på rätt sätt, men också för att ge oss möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet och våra rutiner.