2
0
2
4

Sensus studieförbund

riksförbund

Sensus studieförbund

RIKSFÖRBUNDET

LOREM

LOREM

LOREM

Förord

Tillsammans rustar vi för framtiden

Sensus arbetar för en existentiell hållbarhet, en dimension av hållbarhet som handlar om människors relation till sig själva, varandra och naturen. Genom vårt arbete vill vi bidra till att stärka människors tro och förmåga att ta vara på sina liv och hela existensen.

Fredrik Hedlund

Förbundsrektor

[Test-funktion]Läs hela förordet

Förord

Tillsammans rustar vi för framtiden

Det gångna året har varit en tid av betydande förändringar och utmaningar för Sensus och hela folkbildningssektorn. Två mantran har varit centrala i vårt utvecklingsarbete: "från transaktion till relation" och "att bli ett bättre studieförbund för dem vi är till för".  

Under 2024 blev arbetet med Sensus verksamhetsåtagande klart. Tillsammans – hela studieförbundet – har vi tagit fram ett nytt verksamhetsåtagande som beskriver vad vi vill åstadkomma 2025-2027. Arbetet i den processen har tydliggjort vilka vi är och vill vara. Nu ska vi göra. 

Året har präglats av ett allvarligt världsläge och ett prövat svenskt samhälle. Våra ekonomiska förutsättningar har förändrats på ett drastiskt sätt. Statsbidraget har minskat kraftigt, vilket har tvingat oss att göra omfattande besparingar och effektiviseringar. Det är riktigt kännbart och vi är ett mindre studieförbund idag än för ett par år sedan. Trots detta har vi hållit fast vid vår övertygelse om folkbildningens betydelse och kraft.

Sensus arbetar för en existentiell hållbarhet, en dimension av hållbarhet som handlar om människors relation till sig själva, varandra och naturen. Genom vårt arbete vill vi bidra till att stärka människors tro och förmåga att ta vara på sina liv och hela existensen. Det är en utmaning som är mer relevant än någonsin i en värld där polarisering och misstro växer.

Genom Sensus rika mångfald av föreningar, organisationer och människor kan vi genom dialog och mötesplatser överbrygga mellanrum, klyftor och avstånd som uppstått mellan olika delar av samhället. Vi vill bidra till att bygga broar mellan åsikter, kulturer och livsåskådningar. Vi människor behöver mötas – och det finns förmodligen ingen bättre form än studiecirkeln och folkbildningens synsätt på lärande. 

Under året har förbundsstyrelsen fattat beslut om en omfattande organisationsöversyn för att säkerställa att Sensus är ekonomiskt hållbart och att vi kan möta de högt ställda förväntningar som finns i vårt verksamhetsåtagande. Nu när vi möts till stämma finns ett förslag för Sensus medlemsorganisationer och Sensus regioner att ta ställning till. Syftet med förslaget är att anpassa organisationen till en mindre kostym, göra besparingar och samtidigt vidga och öka inflytandet och påverkan över Sensus verksamhet och organisation.

Framåt ser vi med tillförsikt på de möjligheter som ligger framför oss. Vi är fast beslutna att fortsätta utveckla och stärka vår verksamhet i linje med våra värderingar och vårt verksamhetsåtande. Vi tror på kraften i det gemensamma lärandet och den demokratiska processen, och vi är övertygade om att vi tillsammans kan göra skillnad.

Tack till alla er som har bidragit till vårt arbete under året. Ert engagemang och er tro på folkbildningens potential är ovärderlig. Låt oss fortsätta att bygga broar, främja dialog och odla hopp. Tillsammans rustar vi för framtiden.

Fredrik Hedlund

Förbundsrektor

Om Sensus

Det här är Sensus

Vi på Sensus studieförbund är stolta över vår förankring i några av Sveriges viktigaste folkrörelser. Tillsammans med organisationer så som Svenska kyrkan, Scouterna och KFUM samt med olika aktörer i kör- och musiklivet arbetar vi för en bred folkbildande rörelse. Samtidigt arbetar Sensus i ömsesidig dialog med att främja utvecklingen av initiativ och rörelser inom bredden av civilsamhälle och kulturliv.

Sensus erbjuder en mångfald av lärmiljöer och lärprocesser som berör olika teman om människors relation till sig själva, varandra och den natur vi alla är en del av. Det kan handla om att skapa, arrangera eller uppleva kultur för att, bortom det begreppsliga och mätbara, fånga uttryck för den värld vi lever i och människans väsen. Det kan handla om att tillsammans med andra reflektera över livsfrågor som ett sätt att öka förståelsen för olika sätt att tänka, tro och leva. Det kan handla om folkbildande friluftslivsverksamhet som ett praktiknära sätt att närma sig frågan om människans relation till naturen.

Genom vår verksamhet vill vi lyfta perspektivet existentiell hållbarhet. Många av dagens samhällsutmaningar – såsom klimathot, gängvåld, ensamhet och en minskande tilltro till demokratin – är i grunden existentiella. Sensus vill verka för en folkbildning som handlar om att odla förmågan att relatera till en komplex tillvaro – det som inte så lätt låter sig förstås men som vi ändå måste handskas med.

Gruppers bildningsprocesser

Vår syn på lärande utgår från var och ens erfarenheter och lust att lära. Grupperna i verksamheten formar tillsammans sina mål och arbetssätt och lär tillsammans genom att göra och reflektera. Sensus uppgift är att stödja dessa grupprocesser. Vilja mötas är dokumentet som beskriver vårt pedagogiska förhållningssätt.

Ledarskap i grupprocesser

Alla i en grupp är deltagare och det är i gruppen som ledarskapet formas. Ledarskap i en grupp handlar om att föra processen framåt, skapa förutsättningar för lärande, utveckling och gemenskap. I ledarskapet ingår att både leda sig själv och att leda andra. Sensus har idag ca 8000 aktiva ledare som grundutbildats i vår folkbildningspedagogik.

Identitet

Sensus identitet beskriver vilka vi är, vilka vi vill vara och vad vi vill åstadkomma. Här framträder den människosyn och bildningssyn som är bärande för oss. Sensus identitet beslutas av Sensus förbundsstämma och är vårt viktigaste styrdokument.

Kvalitet

Sensus ska i linje med vår identitet skapa värde för medlemsorganisationer, samverkansparter, deltagare och samhället i stort. Samtidigt ska vi efterleva de krav och intentioner som finansiärer och andra intressenter har på oss. Vi bedriver ett systematiskt kvalitetsarbete för att leva upp till olika intressenters behov, krav och förväntningar.

Verksamheten

Berättelser från verksamheten

Här hittar du ett urval av berättelser från all den verksamhet Sensus studieförbund är med och möjliggör.

Digitalisering och AI

AI – verktyg med superkrafter

Digitalisering och AI

AI – verktyg med superkrafter

Läs berättelse
Digitalisering och AI

AI – verktyg med superkrafter

Digitalisering och AI

AI – verktyg med superkrafter

Grupprocesser

Processledarskap en viktig nyckel för Sensusmedarbetare

Grupprocesser

Processledarskap en viktig nyckel för Sensusmedarbetare

Överbrygga mellanrum

Sensus – mellanrumsaktör inom det interreligiösa

Överbrygga mellanrum

Sensus – mellanrumsaktör inom det interreligiösa

Digitalisering och AI

AI – verktyg med superkrafter

Digitalisering och AI

AI – verktyg med superkrafter

Relationer och samarbeten

Kyrkomötet beslutade om stärkt samarbete mellan Svenska kyrkan och Sensus

Relationer och samarbeten

Kyrkomötet beslutade om stärkt samarbete mellan Svenska kyrkan och Sensus

Omställningsarbete

Sensus i rörelse mot framtiden – verksamhets­åtagandet 2025-2027

Sensus studieförbunds resa mot första verksamhetsåtagandet har varit både omfattande och mycket lärorik. Inte minst har den stöttat organisationens alla delar i en gemensam riktning för de kommande åren.

Läs artikel

STATISTIK

Verksamheten i siffror

Vi samverkar

82

%

Andel av verksamheten som genomförs i samarbete med våra samarbetsparter

Vi finns (nästan) överallt

Vi finns i alla kommuner

82

%

Andel kommuner vi har verksamhet i

Cirklar och arrangemang

48
%
Andel cirkelverksamhet
52
%
Andel kulturarrangemang

30 981

Genomförda folkbildnings­aktiviteter
 (arrangemang)

98 968

Unika deltagare i vår cirkelverksamhet

Heading

%

Andel av vår folkbildningsverksamhet som genomförts helt eller delvis på distans.

3122

SAMVERKANS­PARTER

Antalet grupper och föreningar vi samverkat med under året!

RÖRELSER

Våra största rörelser

civilsamhället

1735

Föreningar

Sensus samverkar med bredden av civlisamhället
musiklivet

1053

Band och artister

Totalt antal band och artister vi på olika sätt stöttat under året
Kyrka

651

Stift, pastorat och församlingar

Vi har haft ett starkt samarbete med Svenska kyrkan
FRILUFTSLIV

158

Scoutkårer

Alltid redo! Samverkan med Scouterna har vuxit sig ännu starkare
körsång

1853

Enskilda körer

Stort stöd till körlivet med många engagerade körer i Sensus folkbildningsverksamhet

651

Stift, pastorat och församlingar

Totalt antal grupper och föreningar vi under året samverkat med!

31

nationella medlemsorganisationer

Utöver våra nationella medlemsorganisationer har vi i region riksförbund också regionala medlemsorganisationer och samarbetsparter.
Utöver våra nationella medlemsorganisationer har vi också tusentals regionala medlemsorganisationer och samarbetsparter.

85

arrangemang per dag

Det genomfördes 30 981 arrangemang under 2024 av eller tillsammans med oss. I snitt blir det 85 arrangemang per dag – året runt!

4 058

deltagare per dag

Totalt engagerade vår verksamhet 1 481 338 deltagare under 2024. Fördelar vi det jämt över året blir det 4 058 deltagare per dag.

16 007

kulturprogram

Antal kulturprogram i Sensus 2024. Det kan exempelvis vara konserter, föreläsningar, konstutställningar eller livesända evenemang.

Åldersfördelning, alla som detagit i våra verksamheter

I den verksamhet vi är med och anordnar finns människor från de allra yngsta åldrarna till de som är de mest årsrika.

< 14 år
14–24 år
25–65 år
> 65 år
20
%
17
%
40
%
23
%
0 %
10 %
20 %
30 %
40 %
50 %
Andel deltagare 2024 i studiecirklar och annan folkbildning fördelade efter åldersgrupp.

100% människor

Bland Sensus deltagare finns kvinnor, unga, ickebinära, landsortsbor, äldre, män, stadsbor... 100% människor.

Alfred

och

Martin

Vår yngsta och äldsta cirkelledare. Totalt hade vi över 8 729 ledare verksamma i landet under 2024.
Vår yngsta och äldsta cirkelledare. Totalt hade vi över 8 729 ledare verksamma i regionen under 2024.
En graf som visar fördelning av ålder för Sensus-ledare
Alfred
,
13
ÅR
Martin
,
94
ÅR
En graf som visar fördelning av ålder för Sensus-ledare
13
år
20 år
40 år
60 år
80 år
94
år

Innovationsarbete

Sensus innoverar: AI, hållbarhet och effektiviseringar

Sensus är involverade i tre större innovationsprojekt som beviljats under året – för att innovera kring AI, hållbarhet och administrativa effektivisieringar.

Läs artikel

riksförbund

Fakta om Sensus studieförbund

Sensus studieförbund verkar och finns i nästan alla av landets 290 kommuner och har totalt 63 verksamhetslokaler och kontor samt 264 medarbetare. Tillsammans med föreningar och organisationer vi samarbetar med skapar vi mötesplatser för lärande och utveckling runt om i landet.

Kartbild som visar aktuell årsrapports organisationsdel utmärkt.

Ledning

Styrelse

• Kerstin Kyhlberg Engvall, förbundsordförande
• Patrik Schröder, vice ordförande
• Ann-Marie Ericson
• Fredrik Mandelin
• Elisabeth Falkemo
• Gunnar Persson
• Jakob Schwarz
• Sofia Östling
• Erik Gyll
• Katarina Djäken
• Raja Mohammed Ali
• Emelie Fredriksson, personalrepresentant
• Heidi Simonsen, personalrepresentant

Förbundsrektor

• Fredrik Hedlund

Kontor och verksamhetslokaler

Riksförbundets medarbetare finns stationerade på flera Sensus-kontor runt om i landet. I Stockholm delar riksförbundet och region Stockholm-Gotland gemensamt kontor på Medborgarplatsen 4.

Är huvudman för

• Fonden för mänskliga rättigheter
• Sigtuna folkhögskolan
• Arbetets museum

45

antal medarbetare i regionen
antal medarbetare på riksförbundet

63

antal KONTOR och verksamhetslokaler

273

/

290

Antal kommuner vi har verksamhet i

Samarbeten

Våra medlems­organisationer

Sensus studieförbund har både nationella och regionala medlemsorganisationer. Utöver dessa har vi många andra samarbetsparter.

Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp
Bröstcancerförbundet logotyp

KVALITET

Så här arbetar Sensus med kvalitet

Ett systematiskt och strukturerat kvalitetsarbete är viktigt för att vi ska vara säkra på att vi gör rätt saker på rätt sätt, men också för att ge oss möjlighet att utveckla och förbättra vår verksamhet och våra rutiner.